Asociatiile de comert si patronale devin din ce in ce mai ingrijorate de lipsa de calificare a persoanelor care vor activa  in noile ramuri industriale de inalta tehnologitate. Aceasta lipsa a fortei de munca calificate afecteaza expansiunea si dezvoltatarea industriei.

Cei care au urmarit ofertele de munca din ultimele luni in domeniile dezvoltarii sistemelor, a sistemelor de administratie, programarii, suport retele etc. au remarcat cu interes ca exista un mare numar de posturi libere in aceste domenii si ca, desi exista un mare numar de someri, acestia totusi nu pot ocupa aceste posturi deoarece nu au calificarile necesare.

In general, barbatii sunt aceia care profita de oportunitatile de pregatire in acest domeniu, deoarece inca tehnologia este perceputa drept “munca de barbat “. De aceea este important sa incurajam femeile catre noile ramuri industriale se inalta tehnologie si sa oferim o pregatire adecvata nevoilor lor, crescand astfel participarea femeilor in acest sector.

Este dificil pentru femei “sa faca primul pas” spre a fi angajate in domenii de inalta tehnologie, de aceea trebuie sa elaboram metodologii de introducere si incurajare a femeilor catre oportunitatile de training – pregatire in acest domeniu, ceea ce le va crea posibilitati de angajare in mod egal cu partenerii de sex masculin.

Datorita faptului ca tehnologia informatiei – I.T. reprezinta un sector al serviciilor, precum si urmare a orientarii sale catre client, este logic ca acele femei cu excelente abilitati de comunicare sa participe in aceasta ramura, atat pentru propriul beneficiu, dar si al acestei industrii.

Se poate observa, din studierea graficului profesional diferentiat in functie de sex, ca femeile irlandeze, in comperatie cu femeile germane, tind sa lucreze in domenii sociale si intelectuale, in timp ce barbatii prefera in mod traditional profesii tehnice. In Republica Ceha si in Romania, unde sistemul social permite drepturi egale, rata ridicata a somajului in special in randul tinerilor, a eliminat totusi femeile din multe profesii tehnice. Populatia din Centrul si Estul Europei a cunoscut brusc revolutia societatii informationale odata cu prabusirea comunismului, in timp ce tarile din Vest cunosc aceste progrese de peste o generatie. In timp ce germanii isi doteaza scolile si casele cu computere si le conecteaza la Internet, folosirea tehnologiei informationale este restransa la o mica minoritate in Republica Ceha si in Romania. Astfel ca in aceasta perioada in care Europa adopta noi tehnologie, trebuie sa fim siguri ca nimeni nu este lasat in urma si sa ne asiguram ca le oferim femeilor drepturi egale in acest domeniu in plina dezvoltare.