Leonardo da Vinci Pilot Project, 1999 – 2001, funded by the European Union
  Open-Distance Learning Materials for Women in Information Technology

 

Care sunt obiectivele noastre? 
 

1. Obiectivul principal al proiectului “I.T.(Information Technology) pentru femei” este sa faciliteze drepturile egale pentru femei in accederea la training si in final la oportunitatile de angajare in sectorul tehnologiei informatiei. Femeia – individ – va avea posibilitatea sa-si ridice nivelul calificarii prin folosirea materialelor de training I.T. usor accesibile, ce-i vor permite accesul la noi oportunitati de angajare. Aceste materiale vor permite tinerelor femei care au putine cunostinte sau chiar nici una despre I.T. sa dobandeasca o larga intelegere a tehnologiei si astfel sa-si creasca posibilitatile de angajare. Femeile care se intorc la lucru dupa ce si-au crescut copiii, vor avea acces la informatii si pregatire, permitandu-le sa-si innoiasca cunostintele si sa reintre pe piata muncii. Natura materialelor de pregatire produse faciliteaza invatamantul la distanta, permitand individului o mare flexibilitate in ce priveste ritmul de invatare, precum si modul de autoevaluare. In plus, se ofera un mod inovativ si imbunatatit fata de tipurile de training care sunt utilizate in prezent. Un alt avantaj al invatamantului la distanta  este accentul pus pe auto-instruire, ce ofera individului posibilitatea sa preia responsabilitatea propriei sale pregatiri, permitandu-i sa devina independent, o insusire necesara pe tot restul vietii active. Materialul produs de parteneri constituie efortul combinat a cinci organizatii din patru tari diferite. Diferentele lingvistice ne-au facut sa utilizam un limbaj comun, limbajul tehnologiei informationale.  Sistemele I.T. necesita cunostinte avansate si experti in training, si drept urmare s-a ajuns la un acord intre acesti cinci parteneri pentru a se produce un material comun si accesibil pentru toata Europa.

2. Dobandirea de noi competente.

3. Obiectivul acestui proiect este sa produca un standard comun de pregatire la nivelul Europei in domeniile tehnologiilor Informatiei si Comunicatiei, simultan cu motivarea femeilor catre oportunitatile de training I.T.

4. Cerintele si efectele fundamentale ale proiectului sunt:

Materialele vor mari increderea femeilor care au avut un acces limitat la I.T., conducand la cresterea numarului femeilor care vor beneficia de oportunitatile de pregatire in sectorul I.T. si va indemna femeile care deja activeaza in aceasta industrie sa-si dezvolte abilitatile2) Materialul va imbunatati calitatea si continutul materialelor de pregatire I.T. actuale, deoarece produsul nostru permite trainingul individual in propriile case si in ritmul propriu. Faptul ca 5 proiecte diferite ale tot atator organizatii din cele patru tari, au contrubuit la realizarea materialelor, inseamna ca acesta este de inalta calitate si va fi valoros pentru intreaga Europa.

5. Beneficiarii acestui material de training sunt numerosi si includ industria I.T. ca un intreg, tinerii care fac primii pasi in cariera aleasa, angajatii din industria I.T. care doresc sa-si innoiasca cunostintele si mai ales femeile care au putine cunostinte sau deloc despre computere. Natura materialului permite femeilor sa invete in ritmul propriu. Beneficiari indirecti ai materialelor de pregatire sunt firmele mici si  mijlocii, care datorita lipsei de timp, pot permite angajatilor sa invete in propriul ritm si sa-si actualizeze cunostintele.

6. In timp ce este obisnuit pentru barbati sa ocupe majoritatea slujbelor bine platite din sectorul I.T., acest material va permite femeilor acces la training de calitate in acest domeniu in propriul stil de invatare si in propria casa, dandu-le astfel posibilitatea sa obtina posturi mai bine platite din sectorul I.T. Sectorul tehnologiei informatiei va beneficia astfel acces de un adevarat rezervor de femei bine pregatite, care sa-i rezolve criza actuala de forta de munca calificata. Acesta va insemna un pas important in oferirea de sanse egale femeilor in obtinerea de slujbe bine–platite in cadrul sectorului I.T.

Efecte asteptate si implementare

In ce priveste posturile tehnice din cadrul sectorului I.T., este evident ca mai multi barbati decat femei ocupa pozitiile atat in cadrul procesului de pregatire cat si ca angajati. In timp ce femeile sunt reprezentante in ocupatiile mai putin calificate, cum ar fi secretare sau operator-computer, folosirea computerelor de catre femei este limitata la aceste pozitii cu nivel scazut si prost platite. Materialele produse in cadrul acestui proiect vor permite mai multor femei accesul la pozitiile cu inalt nivel tehnic, echilibrand astfel aceasta balanta inegala. Este imperativ, in special pentru natiunile in curs de dezvoltare, sa le furnizeze femeilor acces egal la trainingul si angajarea in sectoarele I.T., inainte ca sub-reprenzentarea femei in aceste domenii sa devina o problema.

Fiecare organizatie partenera va promova folosirea materialului in propriul ei centru si in propria tara. Acest lucru se va realiza prin folosirea  materialului in cadrul propriilor organizatii si prin oferirea lui participantilor din zonelor locale. Partenerul irlandez are legaturi directe cu companii locale carora le furnizeaza programe de training, avand drept rezultat angajarea directa in firmele din zona. Partenerul ceh ofera training in multe orase din Republica Ceha si isi prezinta facilitatile industriei cat si sectorului privat interesat. Partenerul roman functioneaza ca un consultant care ofera materialul unor organisme din toata tara care au un grup tinta similar si de asemenea firmelor mici si mijlocii. Totusi Internetul este cel mai bun mediu pentru distribuirea acestui material; site-ul nostru ofera acces oricui doreste sa participe la training, imbunatatindu-si astfel cunostintele si intelegerea I.T., creind astfel posibilitatea angajarii in sectorul I.T.